Vaak heb je een lekkage niet direct door, je merkt het pas als de schade al aangericht is. Vocht- en schimmelplekken kun je dan bijvoorbeeld zien in je plafond, vloer en/of muren. Ook kun je een lek merken aan je waterrekening die hoger wordt. Natuurlijk kan dit tevens komen doordat je meer water verbruikt, maar wanneer dit niet het geval is dan kan het toch komen door een waterlekkage. Over het algemeen ontstaan deze lekken doordat je leidingwerk een probleem heeft. Lekkages kun je hierdoor lastig opsporen, maar met behulp van de volgende tips kun je toch nog de lekken in je huis opsporen. 

Er ontstaan dus vochtplekken in je huis als je een lek hebt in je leidingen. Je zult dan direct weten dat je te maken hebt met een lekkage, terwijl je ook automatisch een indicatie hebt van de plek van de lekkage. Desondanks weet je nog steeds niet waar het lek vandaan komt. Daarom moet je de waterlekkage opsporen, wat helaas een lastige klus is over het algemeen. De leidingen en buizen zijn namelijk weggewerkt in de wanden en daarom lastig zichtbaar, terwijl je er ook niet echt goed bij kunt. De muur moet je immers openbreken om bij het leidingwerk te komen zodat je de lekkage kunt opsporen en het repareren van het lek. 

Natuurlijk wil je de lekken wel zo vroeg mogelijk opsporen aangezien je op deze manier veel schade aan je woning kunt voorkomen. Als je geluk hebt, zijn de leidingen en buizen in je huis niet goed weggewerkt. Je kunt dan gemakkelijk lekkages controleren door een wc papiertje af te scheuren en hiermee langs de buizen te gaan. Wordt het papier nat? Je weet dan dus direct dat je te maken hebt met een lekkage. De meeste leidingen zijn echter mooi in muren weggewerkt, de wc papier methode werkt dan dus niet. 

Zoals in de introductie al genoemd is, kun je door te kijken naar je waterrekening ook lekkages opsporen. Dit komt doordat je door een lek meer water verbruikt waar je uiteraard voor moet betalen. Vallen je waterkosten constant hoger uit? De kans is groot dat je dan een waterlekkage hebt. Check ook je meterstanden voordat je naar bed gaat om een lek op te kunnen sporen. Je gebruikt ’s nachts immers geen water, maar als de standen toch gestegen zijn als je wakker wordt dan heb je mogelijk ergens een lekkage. 

Kun je de lekkage niet zelf opsporen maar denk je toch dat er ergens een lek zit? Kijk dan op Lekkageprobleem Kwijt om een expert te vinden die de waterlekkage kan detecteren. 

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen