Het schoonmaken van de dakgoot is een klus die men vaak vergeet. Veel huishoudens denken er dan ook pas aan wanneer de dakgoot voor problemen begint te zorgen. Wil jij lekkage, vochtplekken of een verzakte dakgoot echter voorkomen? Maak de dakgoot dan minimaal één keer per jaar schoon. Als je in een gebied met veel bomen woont, is het zelfs aan te raden om dit elke zes maanden te doen.

Het belang van een schone dakgoot

Een verstopte dakgoot kan voor veel narigheid zorgen. Zo kan je dakgoot verzakken door het gewicht van bijvoorbeeld: het gebladerte, de takken en stukken mos. Heb je een huis met een plat dak? Pas dan op voor lekkage. Als het hemelwater nergens meer naartoe kan, drukt dit zwaar op het dak. Hierdoor kunnen er scheuren in de dakbedekking ontstaan met alle gevolgen van dien. Waterschade kan erg duur zijn en het wordt niet altijd gedekt door je inboedel- of opstalverzekering als er sprake is van nalatigheid. De meeste verzekeraars keren alleen geld uit, wanneer de schade buiten je schuld is ontstaan. Ook financieel gezien is het schoonmaken dakgoot dus van groot belang.

Beste periode voor dakgoot schoonmaken

Het eind van de herfst wordt vaak beschouwd als de beste periode voor het schoonmaken van de dakgoot. De meeste bomen hebben dan namelijk al afscheid genomen van hun bladeren. Zit je dakgoot al eerder vol? Wacht dan niet tot de bomen kaal zijn en onderneem direct actie om problemen aan de dakgoot te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de dakgoot te reinigen, maar je kunt de klus ook laten klaren door een vakman. Woon je in een huurhuis? Dan dient de verhuurder dit voor je te regelen. Het is wel handig om je verhuurder op de hoogte te stellen zodra de dakgoot vol zit. 

Twee keer per jaar schoonmaken

De ene buurt is groener dan de andere. Het kan dus best dat jouw dakgoot na de winter alweer vol zit. In dat geval is het verstandig om de dakgoot ook te laten reinigen aan het begin van de lente. Ben je van plan om dit karwei uit te besteden? Plan de afspraak dan tijdig in. Onthoud dat maart en april drukke maanden voor professionele dakwerkers zijn. Er bestaan ook serviceabonnementen waarbij je dakgoot jaarlijks wordt schoongemaakt. Bij een serviceabonnement betaal je in de meeste gevallen maandelijks een vast bedrag, deze wordt bepaald door de lengte van je dakgoot. Het uitvoeren van reparaties is bij de meeste aanbieders niet inbegrepen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen