Als het op koken aankomt, zijn er veel verschillende methoden die je kan gebruiken. Sommige mensen gebruiken liever de oven, terwijl anderen liever het fornuis gebruiken. Eén van de beste manieren om te koken is echter met inductie. Hier bespreken we enkele voordelen van inductie en waarom je er vandaag nog mee zou moeten beginnen!

Wat is inductiekoken en hoe werkt het?

Als je ooit een kookplaat hebt gezien waar vreemde cirkels in zijn uitgesneden en je afvroeg waar ze voor dienden, dan keek je waarschijnlijk naar een inductiekookplaat. Maar wat is inductiekoken, en hoe werkt het? Inductiekoken maakt gebruik van een proces dat elektromagnetische inductie heet om voedsel te verhitten.

De kookplaat bevat spoelen van draad die een magnetisch veld creëren. Wanneer een pan of pan op de kookplaat wordt gezet, veroorzaakt het magnetische veld stromen in het metaal van het kookgerei. Deze stromen wekken warmte op, die dan op het voedsel wordt overgedragen.

Het mooie van inductiekoken is dat de kookplaat zelf niet heet wordt, dus er is geen gevaar dat je je brandt. En omdat de warmte direct in het kookgerei wordt opgewekt, kan voedsel gelijkmatiger en efficiënter gekookt worden dan met andere methoden. Dus als je nieuwsgierig bent naar die vreemde cirkels op de kookplaat, dan weet je nu dat ze er niet voor niets zijn!

De voordelen van inductiekoken

Als je geen inductie gebruikt om je eten te koken, doe je het verkeerd. Inductiekoken is sneller, efficiënter en preciezer dan alle andere kookmethodes. En als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, het is ook veiliger. Bij inductiekoken is er geen open vlam of heet oppervlak om je zorgen over te maken. In feite blijft de kookplaat koel om aan te raken, zelfs als het voedsel op hoge temperatuur kookt.

Als je nog steeds niet overtuigd bent, bedenk dan dit: koken met inductie gaat zo snel en efficiënt dat het je zelfs geld kan besparen op je energierekening. Dus als je geen inductie gebruikt om je eten te koken, loop je niet alleen een superieure kookervaring mis, maar ook een geweldige manier om geld te besparen.

Hoe je een inductiekookplaat gebruikt

Als je op de meeste mensen lijkt, denk je waarschijnlijk aan inductiekookplaten als die rare, futuristische fornuizen die alleen professionele koks gebruiken. Maar de waarheid is dat inductiekookplaten eigenlijk vrij gemakkelijk te gebruiken zijn – als je eenmaal weet hoe ze werken. Hier is een korte inleiding over hoe je een inductiekookplaat gebruikt:

Eerst moet je er zeker van zijn dat je kookgerei geschikt is voor de kookplaat. De meeste inductiekookplaten werken alleen met potten en pannen van magnetisch materiaal zoals gietijzer of roestvrij staal. Als je kookgerei niet compatibel is, kun je altijd een adapterplaat gebruiken.

Vervolgens moet je de juiste kookstand kiezen. Inductiekookplaten hebben meestal instellingen voor verschillende soorten voedsel, dus kies de instelling die het beste is voor wat je kookt. Als je bijvoorbeeld alleen water kookt, zul je de “sudder” stand moeten gebruiken.

Vergeet tenslotte niet, als je eten gekookt is, de kookplaat uit te zetten! Inductiekookplaten kunnen heet blijven, ook nadat ze zijn uitgeschakeld, dus het is belangrijk ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk iets aan laat staan.

Tot slot

En wat is het oordeel? Ben je al een gelovige in inductie? Zo niet, dan hopen we dat je na het lezen van dit artikel in elk geval beter begrijpt hoe het werkt en waarom het zo krachtig kan zijn als je het goed gebruikt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen